Членството на България в две международни банки да бъде прекратено, реши

...
Членството на България в две международни банки да бъде прекратено, реши
Коментари Харесай

На първо четене: НС прекрати членството на България в две международни банки


Членството на България в две интернационалните банки да бъде прекъснато, реши на първо четене парламентът през днешния ден. Със 138 гласа " за ", 26 " срещу " и 18 " въздържал се " депутатите одообриха на първо четене Законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната капиталова банка (МИБ) и нейния правилник и на Споразумението за организацията и активността на Международната банка за икономическо съдействие (МБИС).

Причината за отдръпването на България от кредитните институции е продължаващата съвсем година съветска експанзия в Украйна. Русия е най-големият акционер и в двете банки.  " Във връзка с подхванатите координирани дейности на държавите-членки на Европейския съюз в подтекста на обстановката в Украйна на съвещанието на Министерския съвет на 2 март 2022 година е признато решение, с което е обещано единодушие за предприемане на нужните дейности по отношение на присъединяване на българската страна при образуването на обща позиция на държави-членки на Европейски Съюз за преустановяване на участието им в МИБ и МБИС. Към общата позиция се причисляват България, Полша, Чехия, Словакия и Румъния. Унгария не се причислява към нея ", пише в претекстовете към законопроекта, импортиран в  Народното събрание от МС.

Международната капиталова банка е със седалище в Будапеща. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 милиарда евро, а импортираната му част все още е 427,1 млн. евро. Русия е най-големият акционер с 47,21% % дял във импортирания капитал на банката.  Участието на България е 42,2 млн. евро или 9,88% от капитала  на банката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР